Atopia on koirilla yleisesti esiintyvä ihosairaus. Koiran ihottuma tarkoittaa kutisevaa ja tulehduksellista allergista ihosairautta. Lääketieteessä tätä allergista ihottumaa kutsutaan atooppiseksi dermatiitiksi. Oireet ilmenevät kutinana, ihon raapimisena ja punoituksena. Koiran atooppinen ihottuma voi olla seurausta useista tekijöistä, joista koiran perimä on yksi tärkeimmistä. Koiran elimistöön joutuneiden vieraiden aineiden määrillä on myös merkitystä, samoin kuin näiden aineiden molekyylirakenteella. Allergiaa aiheuttavia vierasaineita kutsutaan allergeeneiksi. Tutkimusten mukaan peräti kolmasosalla atoopikkokoirista esiintyy ihollaan hiivan aiheuttama tulehdus. Kahdella kolmasosalla tavataan lisäksi samanaikainen ihon bakteeritulehdus. Noin puolet koirista kärsii korvatulehduksesta. Ihottumaoireilla tavallista herkemmät koirarodut vaihtelevat eri tutkimuksissa. Terrieri, noutaja, spanieli, setteri tai bokseri, ovat kuitenkin tyypillisimpiä koiran ihottumaa sairastavia rotuja. Urokset ja nartut sairastuvat tutkimusten mukaan yhtä usein.

Koiran ihottuma kutise, jonka seurauksena koira saattaa raapia ihonsa rikki. Huonokuntoinen iho hilseilee, koiran turkki on ohut tai jopa paikoitellen kalju. Koiran kutiseva iho muuttuu paksummaksi ja tummuu jatkuvan raapimisen ja järsimisen seurauksena. Ihon muutokset näkyvät erityisen hyvin naamassa, korvissa, tassuissa, jaloissa, leuassa ja vatsan alla. Jotta koiran ihottuman hoidossa päästäisiin hyvään hoitotulokseen, joudutaan usein monia eri hoitomuotoja yhdistelemään. Koiran ihotulehdukset hoidetaan puhdistusaineilla ja mikrobilääkkeillä. Koiran atopia vaatii lisäksi koiran omistajalta koiran elinkaaren kestävää hoitoon sitoutumista. Koiran omistajat oppivat tulkitsemaan koiran oireita ajan myötä, mutta koira hyvä hoito vaatii aina omistajilta erityistä huolellisuutta.

Jukka Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/allergia-ei-havia-koiran-ihottuma-vaatii-omistajalta-elinikaisen-sitoutumisen/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria elokuu 25, 2011
  • liveJulkaistut artikkelit 148

Julkaisu Kommentti