Kirjanpito ja taloushallinto ovat varmasti monelle yrittäjälle asioita, jotka herättävät joko kylmän viileitä reaktioita tai pahimmillaan jopa kauhunsekaisia tunteita.  Siinä missä kirjanpito ja taloushallinto on toisille tulevaa elämänuraa suunnitellessa varsin varteenotettava vaihtoehto, on kirjanpito toisille jotakin, joka saa hien hiipimään otsapoimuille. Kirjanpito ja taloushallinto on monille, varsinkin vähän vilkkaammille tyypeille, väkisin väännettävää pakkopullaa, jonka suorittamatta jättämisen seuraukset kaikki kuitenkin tuntevat jos ei omalla kohdalla, niin ainakin lehtien talousuutisten kauhukertomuksista. Kirjanpito ja talouhallinto on lakisääteistä toimintaa, yrityksille aina pakollista. Jokainen yritys, oli kyseessä sitten pienen pieni toiminimi kaupungin kivijalassa tai globaali pörssiyhtiö, on lain mukaan kirjanpitovelvollinen.  Kirjanpito osineen erottaa yrityksessä sen oikeudet ja velvollisuudet, eli saamiset ja vastattavat, eli yksinkertaisesti sanottuna omat rahat vieraasta. Aloittavan yrityksen kannalta on helpotus, että kirjanpito ja vaikka koko taloushallinto voidaan nykyään antaa ammattitaitoisen tilitoimiston voi hoidettavaksi.

Kirjanpito ja taloushallinto on lain mukaan järjestettävä yrityksessä asianmukaisesti. Viime kädessä taloushallinnon ja kirjanpidon järjestämisestä vastaa yrityksen ylin johto. Toiminimien ja muiden mikroyritysen kohdalla kyseessä on luonnollisesti tällöin yrityksen omistaja-yrittäjä. Ongelmaksi erityisesti pienillä ja nopeasti kasvavilla yrityksillä asian tekee käytettävissä olevan työajan rajallisuus. Työaika olisi huomattavasti tuottavampaa käyttää toisaallaa, esimerkiksi asiakkaiden parissa, kuin konttorilla paperi- ja laskupinoja pyöritellessä. Yhden hengen mikroyrityksiä on valtakunta väärällään. Liikevaihdon vähyyden johdosta taloushallinto ja kirjanpito on varsin yksinkertaista, mutta vaatii silti tarkkaa perehtymistä perusasioihin sekä huolellisuutta ja tarkkuutta. Monella mikroyrittäjällä ei välttämättä ole tuottavan työnsä puolesta aikaa, eikä edes osaamista huolehtia kirjanpidosta ja taloushallinnosta niin huolellisesti, kuin syytä olisi. Tilitoimisto onkin heille tässä suhteessa elintärkeä kumppani. Nykyaikainen taloushallinto ja kirjanpito on kaiken lisäksi mahdollista tehdä täysin sähköisesti, paperikasoja liikuttelematta.

Tilitoimistolle ulkoistettu taloushallinto ja kirjanpito on säästää yritykseltä aikaa, vaivaa ja resursseja. Taloushallinto voidaan ulkoistaa tilitoimistolle useimmiten joko vain osittain tai sitten kokonaan, yrityksen valinnan mukaan. Parhaimmillaan tilitoimisto kykenee tarjoamaan talouhallinto- ja kirjanpitopalvelut suoraan yrittäjän povitaskuun, selainpohjaisena. Tällöin yrityksen ei tarvitse odottaa jo valmiiksi vanhentunutta kuukausiraporttia tilanteestaan, vaan voi seurata sitä itse- reaaliaikaisesti.

Jukka Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/karsitko-kirjanpitokammosta-tuo-tilitoimisto-taskuusi/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria toukokuu 12, 2011
  • liveJulkaistut artikkelit 148

Julkaisu Kommentti