Koiran atopia on tyypillinen koiran ihosairaus. Koiran atooppinen ihottuma on perinnöllinen, kutiseva ja tulehduksellinen allerginen ihosairaus. Koiran atopia ilmenee koirassa kutinana, ihon raapimisena ja punoituksena. Koiran atopia on hyvin yleinen ihosairaus, sillä kaikista koirista noin 10 – 20 % on atoopikkoja. Koiran atopia voi johtua monista eri tekijöistä, joista perimä on yksi keskeisimmistä. Koiran elimistöön joutuneiden vieraiden aineiden määrillä on merkitystä kuten myös niiden molekyylirakenteella. Allergiaa aiheuttavia vierasaineita kutsutaan allergeeneiksi. Koira altistuu vieraille allergeeneille pääsääntöisesti ihon kautta.

Koiran atooppinen ihottuma ilmenee koiralla kahdella eri tavalla. Koiralla ensisijaiset eli primäärit oireet ovat kutina ja punoitus. Toissijaiset eli sekundäärit oireet ovet yleensä seurausta tulehduksista ja kutinan seurauksena itse aiheutetuista ihovaurioista. Tyypillisimpiä atopiasta kärsiviä rotuja ovat terrieri, noutaja, spanieli, setteri tai bokseri. Urokset ja nartut sairastuvat yhtä usein. Koiran atopia on nuoren koiran vitsaus. Sairauden puhkeaminen 7 ikävuoden jälkeen on harvinaista.

Atooppinen ihottuma kutisee, jonka seurauksena koira lopulta saattaa raapia ihon rikki. Huonokuntoinen iho hilseilee, turkki on ohut tai jopa paikoin kalju. Kutiseva iho muuttuu paksummaksi ja tummuu jatkuvan raapimisen, nuolemisen ja järsimisen seurauksena. Kutina aiheuttaa paitsi fyysisiä seurauksia mutta myös henkisiä. Osalla koirista käyttäytyminen saattaa muuttua jatkuvan kutinan seurauksena.  Koirasta tulee yhtäjaksoisen stressin myötä ärtyisiä ja niiden leikkisyys vähenee.

Koiran atopia on elinikäinen sairaus. Koiran atopia ei ole parannettavissa ja yleensä koira tarvitsee  hoitoa loppuelämänsä ajan. Oireet kuitenkin helpottuvat, kun sairautta hoidetaan systemaattisesti. Jos oireita aiheuttava allergeeni kyetään tunnistamaan, voidaan yrittää allergeenille altistumisen vähentämistä. Altistusta voidaan vähentää myös säännöllisesti suoritetuilla pesuilla ja vesihuuhteluilla. Siedätyshoito on suositeltava hoitokeino monelle atoopikolle. Siedätyshoito perustuu elimistön totuttamiseen olemaan reagoimatta oireita aiheuttavaan allergeeniin pistämällä nahan alle pieniä määriä laimennettua allergeenia. Usein hyvään hoitotulokseen pääsemiseksi joudutaan eri hoitomuotoja myös yhdistelemään.

Jukka Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/koiran-atooppinen-ihottuma-ei-ole-parannettavissa-mutta-kontrolloitavissa/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria heinäkuu 12, 2011
  • liveJulkaistut artikkelit 148

Julkaisu Kommentti