Koiran sydämen vajaatoiminta ja muut synnynnäiset sydänviat paljastuvat usein koiran penturokotuksen yhteydessä, jolloin sydämestä kuuluu sivuääni. Tietyt synnynnäiset sydämen kehityshäiriöt voivat koiran iän myötä korjaantua ja sivuäänikin häviää. Tästä syystä koiranpennun sivuääntä seurataan yleensä puolen vuoden ikään saakka. Mikäli sydämen sivuääni vielä tuolloin kuuluu, suorittaa eläinlääkäri sydämestä lisätutkimuksia.

Eläinlääkäri kuuntelee koiran sydäntä stetoskoopilla. Eläinlääkäri arvioi tällä tavoin sydämen sivuäänen laatua ja voimakkuutta, lyöntitiheyttä ja sydämen rytmiä. Tuloksen perusteella eläinlääkäri päättää sydämen mahdollisista lisätutkimuksista. Ensimmäisenä yleisimmin otetaan rintaonteloröntgenkuvat, joista nähdään sydämen koko ja muoto sekä keuhkojen tilanne. Rytmihäiriöitä selvitetään sydänsähkökäyrän eli EKG:n avulla. Sydänlihaksen happivaje näkyy myös EKG-tutkimuksessa.

Ultraäänitutkimuksella saadaan lisätietoa sydänläppien toiminnasta ja paksuuntumisesta, sydänlihaksen supistumiskyvystä ja sydämen laajentumisesta. Sydäntutkimusten perusteella arvioidaan koiran sydämen vajaatoiminnan vakavuutta ja sairauden ennustetta, tarvittavaa lääkitystä ja kontrollikäyntien tarvetta.
Joskus koiralla voi esiintyä sydämen sivuääni ilman oireita sydämen vajaatoiminnasta. Usein tällöin ei aloiteta lääkitystä, ellei tutkimuksissa siihen ilmene tarvetta.

Jukka Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/koiran-sydamen-vajaatoiminta-vaatii-lukuisia-tutkimuksia/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria lokakuu 12, 2011
  • liveJulkaistut artikkelit 148

Julkaisu Kommentti