Nartun tiineys alkaa onnistuneen astutuksen tai keinosiemennyksen seurauksena. Silloin tällöin koiran tiineys saattaa alkaa myös vahinkoastumisen seurauksena. Astuminen aloittaa nartun odotusajan, joka saattaa päätyä nartun synnyttämiseen eli penikoimiseen. Astutuksen onnistuminen riippuu monesta tekijästä, eikä sen onnistuminen ole missään nimessä aina varmaa. Nartulla saattaa esiintyä myös valeraskauden oireita. Ne saattavat erehdyttää kokeneenkin omistajan luulemaa, että narttu on tiineenä.
Nartun astumisen onnistuminen arveluttaa jokaista pentuja suunnittelevaa koiranomistajaa. Mikäli kaikki sujuu toiveiden mukaan, alkaa astumisesta reilun 60 vuorokauden kestoinen koiran kantoaika. Kantoajan kesto voi vaihdella noin viikon molempiin suuntiin. Keskimääräinen koiran kantoaika koiralla on noin 64–66 vuorokautta, mikäli koiran kantoaika määritellään LH-hormonin noususta. Suuri pentue lyhentää yleensä koiran kantoaikaa. Samaan tapaan vain paria pentua odottavan nartun synnytys saattaa viivästyä ”lasketusta ajasta”.
Nartun kiimassa useita munasoluja vapautuu nartun munasarjoista. Tätä kutsutaan koiran ovulaatioksi. Nartun munasolu vapautuu epäkypsänä ovosyyttinä, joka tarvitsee noin 2-5 päivää aikaa kypsyäkseen hedelmöittymiskykyiseksi munasoluksi. Vapauduttuaan ovosyytit kulkeutuvat nartun munanjohtimiin, jossa ne kypsyvät lopullisesti seuraavien 2-5 vuorokauden aikana. Kypsyneet munasolut säilyvät hedelmöittymiskykyisenä noin 4,5 vuorokautta.
Siittiöt saavuttavat munasolut munanjohtimissa. Aluksi siittiö tunkeutuu munasolun solukalvon läpi. Välittömästi siittiön tunkeuduttua munasolun sisälle munasolukalvon ominaisuudet muuttuvat siittiön indusoimana. Tästä on seurauksena munasolukalvorakenteen lujittuminen, joka estää ylimääräisen siittiön sisäänpääsyn munasoluun.
Siittiön läpäistyä munasolun seinämän on seuraavana vuorossa munasolun ja siittiön perimäainesten yhdistyminen. Ensimmäistä hedelmöittynyttä solua kutsutaan tsygootiksi. Jakaantuvaa tsygoottia kutsutaan alkioksi. Alkio jakaantuu kahdentuen ensin kahdeksi sitten neljäksi ja kahdeksaksi soluksi. Alkiota kutsutaan sikiöksi kehitysvaiheessa, jossa suurin osa elimistä on muodostunut ja ulkomuodosta voidaan tunnistaa koiran piirteitä.  Tämä tapahtuu noin tiineysvuorokauden 28 mennessä. Sikiön kasvunopeus on riippuvainen nartun ravinnon saannista ja laadusta.
Koiran tiineyden lähestyessä loppua alkaa sikiö erittää hormoneja. Hormonien tehtävänä on valmistaa sikiötä ja sikiön emää lähestyvälle synnytykselle. Hormoneiden toimesta keuhkot ja suolisto kehittyvät ja maksa ennakoi pennun tulevaa energiantarvetta varastoimalla glukoosia maksaan helposti käyttöönotettavaksi ravintoaineiksi.
Koiran tiineyden oireet tulevat selkeämmin esille noin kuukauden kuluttua astumisesta. Tällöin nartulla voi esiintyä pientä vuotoa emättimestä ja nartun nisät punertavat verenkierron voimistuessa. Osa nartuista tulee hellyyden kipeiksi ja taas osa vetäytyy herkemmin omiin oloihinsa.
Kolmannen kantoviikon aikana narttu saattaa olla huonovointinen ja väsynyt. Ruokahaluttomuus on myös tyypillistä synnytykseen valmistautuvalle nartulle. Nartun huonovointisuus kuitenkin helpottaa tiineyden edistyessä. Tiineyden lopussa nartun nisät turpoavat voimakkaasti ja niistä saattaa erittyä maitoa. Narttu on samanaikaisesti levoton ja tekee pesää.  Tässä vaiheessa ollaan jo hyvin lähellä nartun synnytystä.
Koiran tiineys tulee aina varmistaa eläinlääkärillä riittävän ajoissa, jotta emän ruokinta kyetään sopeuttamaan vastaamaan kehittyvien pentujen ravinnon tarvetta. Ennen astutushetkeä nartun omistajan on valittava sopiva urosehdokas. Lisäksi omistajan on huolehdittava nartun rokotuksien saattamisesta ajan tasalle ja valmisteltava sopimus koiran astutuksesta. Kun mahdollinen tiineyteen liittyvä epävarmuus on poistunut, voidaan perheessä aloittaa tarvittavat valmistelut pentueen vastaanottamiseksi.

Jukka Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/koiran-tiineys-jannittavaa-aikaa-kokeneellekin-koirankasvattajelle/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria tammikuu 23, 2012
  • liveJulkaistut artikkelit 148

Julkaisu Kommentti