Ovipuhelin luo asuinmukavuutta ja turvallisuuttaOvipuhelin on vanhan perinteisen ovisummerijärjestelmän nykyaikainen versio. Se on kätevä järjestelmä, jolla pystytään valvomaan sellaistenkin tilojen sisäänpääsyä, joiden sisäänkäynti sijaitsee näköyhteyden ulkopuolella. Ovipuhelin luo lisää asuinmukavuutta ja turvallisuutta käytännössä kohteeseen kuin kohteeseen ja ovipuhelinjärjestelmiä käytetäänkin niin asuntojen, toimistojen, julkisten tilojen, asuntoloiden kuin erilaisten yhteisöidenkin kulunvalvonta- ja turvallisuusratkaisuina.

Ovipuhelimia on saatavilla sekä ääni- että videoversioina. Kummassakin ovipuhelinjärjestelmässä tulija painaa summeria, joka antaa hälytyksen sisällä olevassa puhelinlaitteessa. Sisällä oleva voi tämän jälkeen joko avata oven automaattisesti ovipuhelimessa olevalla ovenavauspainikkeella tai vaihtoehtoisesti nostaa luurin ja kysyä sisääntulijalta kenestä on kyse. Tulija voi tällöin kommunikoida ovipuhelimessa olevan mikrofonin ja kaiuttimen välityksellä. Videoversiossa ovipuhelin välittää sisällä olevalle myös videokuvaa sisälle pyrkijästä. Ovipuhelimen painiketaulu voi olla sijoitettuna etu- ja/tai takaoven lisäksi myös esimerkiksi taloyhtiön tai julkisten tilojen portille.

Ovipuhelin parantaa huomattavasti kodin asuinturvallisuutta kun ovikellon soittaja on mahdollista tunnistaa ennen oven avaamista. Videoversiossa asukas voi ovipuhelimen avustuksella tarkistaa sisäänpyrkijän henkilöllisyyden myös paljastamatta sitä että on itse kotona. Lisäksi ovipuhelin lisää mukavuutta, kun ulko-ovi voidaan avata sähköisesti ovenavauspainikkeella tarvitsematta itse siirtyä ovelle. Normaaliversiossa ovipuhelin avaa ulko-oven sähkölukon ja sisääntulija avaa itse oven. Kehittyneimmässä versiossa oveen asennetaan lisäksi moottori, joka avaa oven sisääntulijan puolesta. Oven ja lukituksen sähköinen avaaminen ei kuitenkaan ole ovipuhelimen pakollinen ominaisuus ja jo pelkkä sisääntulijan tunnistaminen ennen oven avaamista lisää huomattavasti turvallisuutta, vaikka lopulta asukas tai muu sisäänkulun valvoja itse ulko-oven avaisikin.

Ovipuhelinten käyttö on suosittua varsinkin kerrostalojen rapuissa. Porraskäytäviä kun käytetään hyvin usein väärin ja ilman valvontaa ne päätyvät kodittomien ja juopuneiden majapaikoiksi ja antavat asiattomille vapaan pääsyn mm. varasto- ja kellaritiloihin. Ovipuhelin voidaan haluttaessa myös vaientaa yön ajaksi, jolloin ulko-ovi voidaan edelleen avata sähköisesti esim. puhelimella sisääntulostaan ilmoittavalle, mutta vältytään turhilta vääriltä hälytyksiltä kesken yöunien.

Ovipuhelimissa käytetään kahta erilaista kaapelointitekniikkaa: analogista ja digitaalista. Analoginen ovipuhelinjärjestelmä on hyvä, suosittu ja edullinen vaihtoehto pienissä järjestelmissä, joissa on vain yksi ovi. Digitaalinen ovipuhelin soveltyy taasen yksinkertaisen kaapelointinsa ja helpon asennettavuutensa johdosta erityisen hyvin hiemankin laajempiin ovipuhelinjärjestelmiin.

robinson Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/ovipuhelin-luo-asuinmukavuutta-ja-turvallisuutta/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria lokakuu 2, 2012
  • liveJulkaistut artikkelit 4

Julkaisu Kommentti