• Category Kategoria Rahoitus
  • Comment Kommentit 0
  • View Katselukertoja 3447

Positiivinen luottorekisteri suunnitelmissa viimein myös SuomeenSuomen oikeusministeriö on aloittamassa selvityksen Suomea lukuunottamatta lähes kaikissa EU-maissa käytössä olevan positiivisen luottorekisterin perustamiseksi viimein myös Suomeen. Varsinkin pikavippiyhtiöt ovat haaveilleet positiivisen luottorekisterin perään jo pitkään ja järjestelmän käytöstä löytyy erinomaisia kokemuksia mm. naapurimaastamme Ruotsista, jossa järjestelmä on ollut käytössä jo 20 vuotta.

Nykyinen luottotietorekisteri jättää kuluttajan todellisen maksukyvyn arvailujen varaan

Tällä hetkellä Suomessa on käytössä ainoastaan ns. ”negatiivinen luottorekisteri”, joka kertoo vain osatotuuden kuluttajan velallisuudesta ja jättää luotonhakijan todellisen maksukyvyn lähinnä lainantarjoajan arvailujen varaan. Muun muassa pienlainoja tarjoavat pikavippiyritykset hyötyisivät positiivisesta luottorekisteristä valtavasti, sillä vaikka luottotietorekisterissä näkyvä luottohäiriömerkintä merkitseekin poikkeuksetta pikavippihakemuksen hylkäämistä automaattisesti, ilmestyvät häiriömerkinnät rekisteriin niin pitkällä viiveellä, että maksuongelmainen kuluttaja ehtii mahdollisesti ottaa kymmeniä uusia luottoja ja velkaantua merkittävästi lisää ennen ensimmäisenkään luottohäiriön rekisteröitymistä järjestelmään. Varmistaakseen asiakkaidensa todellisen luottokelpoisuuden, pikavippipalvelut ovatkin rahoitusalan asiantuntijoiden ohella tehneet kaikkensa uuden positiivisen luottorekisterin saamiseksi lopultakin myös Suomeen. Luotto-ongelmaiset kuluttajat kun eivät missään muodossa ole pikavippiyrittäjien eivätkä muidenkaan luotonantajien tavoiteasiakkaita ja takaisin maksamatta jäädessään lainantarjoajan on ennen kaikkea pikavippiyrittäjän tappio.

Positiivinen luottorekisteri vähentänyt ylivelkaantumista Euroopassa

Suomea, Ranskaa ja Tanskaa lukuunottamatta muualla EU:ssa kauttaaltaan käytössä oleva positiivinen luottorekisteri tarjoaa lainantarjoajille tiedot lainanhakijan kaikista veloista, oli sitten kyseessä asuntolaina, joustoluotto tai pikavippi. Lisäksi rekisteristä selviää miten velallinen on luottonsa tähän mennessä hoitanut, mikä antaa luotonantajille mahdollisuuden havaita edessä siintävät maksuvaikeudet jo hyvissä ajoin etukäteen. Positiivinen luottorekisteri tarjoaa lainantarjoajille nykyistä huomattavasti ajankohtaisempaa tietoa ja luo tarkemman harkintamahdollisuuden hakijan maksukyvykkyyden suhteen. Tutkimukset rekisterin toimivuudesta eri EU-maissa ovat osoittaneet, että sillä on selkeästi ylivelkaantumista vähentävä vaikutus.

Valtiovarainministeriö pitää positiivista luottorekisteriä ensisijaisen tärkeänä Suomelle

Suomen valtiovarainministeriö on jo ennen oikeusministeriön nykyistä selvityshanketta ehtinyt peräänkuuluttaa positiivisen luottorekisterin järjestämisen ja mahdollisimman nopean käyttöönoton ensiarvoista tärkeyttä Suomelle. Asiaa koskevassa lausunnossaan valtianvarainministeriö pitää positiivista luottorekisteriä tehokkaana keinona selvittää luotonhakijan todellinen velkatilanne ja pitää kuluttajan velkaantumistilanteen tarkistamista nykyjärjestelmällä mahdottomana. Lisäksi valtionvarainministeriö perustelee kantaansa Ruotsin erittäin myönteisillä kokemuksilla rekisterin pitkäaikaisesta käytöstä.

robinson Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/positiivinen-luottorekisteri-suunnitelmissa-viimein-myos-suomeen/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria lokakuu 2, 2012
  • liveJulkaistut artikkelit 4

Julkaisu Kommentti

Viimeisimmät artikkelitRahoitusKategoria