Koiran ruokavalio perustuu koiran ruuansulatuksen erityispiirteisiin. Ensisijaisina lihansyöjinä koirien ruuansulatuskanava on lyhyt verrattuna sekasyöjiin. Koiran ruuansulatuskanava on lisäksi tilavuudeltaan pienikokoinen. Tämä tarkoittaa, että koiran tulisi saada korkeaenergistä ruokaa, jotta ruuan päiväannos ei pääsisi muodostumaan kooltaan liian suureksi.

Korkeaenergisen ruoan lisäksi koira tarvitsee myös vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita, joiden saannin tulisi olla riittävää ja tasapainoista etenkin kasvavalla koiralla. Koiranpentu on aikuista koiraa huomattavasti alttiimpi esimerkiksi vitamiinien puutostiloille, mikäli pennun ravitsemus on epätasapainoinen. Koska koiralla on esimerkiksi ihmiseen verrattuna lyhyempi ja nopeampi ruuansulatusjärjestelmä, tarvitsee koira aina helposti sulavaa ja erittäin energiapitoista ruokaa, jotta koira saisi ruuasta kaiken tarvitsemansa.

Koiran ruokavalion tulisi sisältää runsaasti proteiineja, sillä koira kykenee käyttämään proteiineja tehokkaasti hyväkseen. Koiran aktiivisuustasosta riippuen proteiinien osuus ruuan kuiva-ainepitoisuudesta tulisi olla noin 20 – 30 %. Hiilihydraatteja koira sen sijaan ei varsinaisesti tarvitse , mutta pystyy käyttämään ravinnokseen esimerkiksi kypsennettyä viljaa kohtuullisessa määrin Kuitujen määrää koiran ruokavaliossa ei kannata ylikorostaa , sillä koiran ruuansulatuskanavan tilavuus on rajallinen. Rajallisesta tilavuudesta johtuen koira ei siis hyödy täysjyvätuotteista samaan tapaan kuin ihminen. Koiran ruokavalion vaatimukset on kaikkein yksinkertaisinta täyttää markkinoilla olevilla valmisruuilla, joista suurin osa täyttää vähintään koiran ravitsemukselliset minimivaatimukset. Valmisruokien laaduissa ja valmistustavoissa on kuitenkin eroja. Eräs tapa erottaa joukosta laadukkaimmat koiranruuat on tarkastella raaka-ainelistaa. Listan alkupäässä tulisi olla yksi tai useampia eläinperäisen proteiinin lähteitä. Mikäli taas raaka-ainelista alkaa kasvikunnan tuotteilla, ei ruoka todennäköisesti ole kovin laadukasta.

Jukka Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/proteiineja-kiitos-koiran-ruokavalio-perustuu-korkeaan-energiatasoon/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria syyskuu 26, 2011
  • liveJulkaistut artikkelit 148

Julkaisu Kommentti