Teknisten laitteiden kehityksessä näyttää olevan karkeasti katsottuna kaksi erilaista kehitysuuntaa, jotka kuitenkin liittyvät myös kiinteästi toisiinsa. Teknisten laitteiden jatkuvasti pienentyessä samoihin koltaan supistuviin laitteisiin pyritään integroimaan yhä enemmän erilaisia toimintoja, jotka vielä joskus olivat toisistaan täysin erillään. Nopeinta kehitys on ollut televiestinnän ja informatioteknologian alueella, jossa uusia laiteratkaisuja tulee vuosittain markkinoille jopa useita kymmeniä. Mobiililaitteiden kalliimmassa segmentissä, niin sanotuissa älypuhelimissa kehitys on jo jonkin aikaa kulkenut kohti tietokoneen, viihdelaitteen ja puhelimen yhdistelmää, erityisesti huimasti kehittyneiden selainten johdosta. Sähköpostin lukua varten ei ole enää pitkään aikaan tarvinnut poistua ravintolasta takaisin toimistolle. Sosiaalisen median sovellukset pitävät liikkuvan kansalaisen ajantasalla ystävien menemisistä ilman puhelinsoittoakin. Kaikkea teknistä kehitystä näyttää siten hallitsevan ajatus siitä, että ihmisen ei tulisi olla koskaan aikaan ja paikkaan sidottu jotakin tiettyä sovellusta hyödyntääkseen. Kaikkea on voitava tehdä juuri siellä, missä kulloinkin sattuu sijaitsemaan. Miksi ei siis karaokeakin.

Karaoke villitsi meidän suomalaisten sydämet lähes salamaniskusta välittömästi Suomeen saavuttuaan 90-luvun puolivälissä. Alkujaan ainoastaan erillisistä karaokebaareista lähtenyt villitys jalostui pian hiljaisen kansan ujoimman osan omiin olohuoneisiin, kun ensimmäiset karaokekotilaitteet tulivat markkinoille. Ammattimaiset karaokelaitteet ja laadukkaimmat kotilaitteet maksavat kuitenkin useita satoja euroja, johon on vielä lisättävä laadukkaiden kaiuttimien, miksereiden ja vahvistimien vaatimat investoinnit. Karaoken kilpailijaksi tulikin muutama vuosi sitten markkinoille eri pelikonsolivalmistajien edullisempia pelejä, joissa kilpailtiin laulutulkintojen paremmuudessa karaokelaitteita huomattavasti vaatimattomimmilla laitteilla. Erona varsinaiseen karaokeen oli, että peleissä laulua ei niinkään esitetä omana tulkintana, vaan lähinnä niissä pyritään imitoimaan mahdollisimman hyvin alkuperäisartistia. Todellisille karaoken ystäville pelkä matkiminen ei riitä. Niinpä markkinoille onkin nyttemmin saapunut huomattavasti edullisempia karaokelaitteita, jotka voi halutessaan kytkeä vaikka mp3-soittimeen. Karaokemikserit muuttavat kodin DVD-soittimen tai tietokoneen hetkessä karaokelaitteeksi, johon ei tarvita lisäksi kuin asiaan kuuluvat karaokelevyt. Pelikonsolivalmistajien versioita vastaan voi nyt kamppailla aidosti omalla äänellään.

Jukka Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/tekniikka-tulee-taskuun-karaokeakin-lauletaan-kohta-vaikka-puistonpenkilla/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria marraskuu 7, 2011
  • liveJulkaistut artikkelit 148

Julkaisu Kommentti