• Category Kategoria IT
  • Comment Kommentit 0
  • View Katselukertoja 1446

Lehtiä lukiessaan  törmää aina satunnaisin väliajoin juttuihin, joissa esimerkiksi henkilötunnuksia, osoitteita ja pahimmillaan pankkitunnuksia on päätynyt vääriin käsiin. Usein, erityisesti pankkitunnuksien kohdalla kyse on ollut järjestäytyneestä informaatiorikollisuudesta, jossa liigat ovat kalastelleet pahaa aavistamattomien ihmisten pankkitunnuksia oman tutun ja turvallisen pankin asikassähköpostia muistuttavilla viesteillä. Ikävintä tapauksissa on, että yhä edelleen moni vanhempi ihminen on tämäntyyppisiä  viestejä sähköpostiinsa saadessaan täysin kykenemätön arvioimaan omaan omaisuuteensa kohdistuvia riskejä. Tuttuun ja turvalliseen lähettäjään halutaankin luottaa. Harvempi osaa edes mailipinoaan kiireessä purkaessaan epäillä, että lähettäjän taustalla saattaisi tuttavan sijasta ollakin pahat mielessä oleva kasvoton liiga. Tietoturva onkin informaation ja sähköisen asioinnin jatkuvasti lisääntyessä yhä kriittisempää.  Tietoturvan tulisi olla jo osa normaaleja kansalaistaitoja, kuin verkon liikennesäännöt konsananaan.

Tietoturva herättää monelle useimmiten mieleen tietoturvaan liittyvät ohjelmistot, joiden tarkoituksena olisi estää verkkohyökkäykset ja epätoivotut ohjelmanpätkät kotikonetta saastuttamasta. Tietoturva on toki tätäkin, mutta myös taito, jonka tasoon voi jokainen omalla toiminnallaan verkossa vaikuttaa.

Tietoturva – mitä jokaisen siitä tulisi tietää:

  • Asioidessasi esimerkiksi verkkopankissa tarkista aina, että verkkosivun osoite on juuri se, mikä sen pitääkin olla. Sama koskee verkkokaupoissa asiontia. Kirjaa oikea osoite vaikkapa paperille muistin tueksi, lähelle kotitietokonettasi.  Hyvä tuntomerkki aidolle verkkopalvelulle on muun muassa selkeät yhteystiedot sekä palvelun käyttöehdot.
  • Verkkokaupoissa voi turvallisesti maksaa luottokortilla, kunhan ensin varmistat, että yhteytesi verkkokauppaan on suojattu. Verkkosivun osoitekentässä on silloin lukon kuva ja osoitteen alku on muotoa https://.
  • Älä koskaan lähetä verkkopankkitunnuksiasi, luottokorttitietojasi tai salasanojasi sähköpostitse. Tällaisia on pyydetty esimerkiksi pankkien tunnuskalasteluiden yhteydessä. Pankit eivät koskaan pyydä tunnuksia asiakkailtaan sähköpostitse – missään olosuhteissa.
  • Jos et tunne sähköpostin lähettäjää, tai viestin tekstikenttä vaikuttaa muuten epämääräiseltä, älä koskaan avaa sen mahdollisesti sisältämää liitetiedostoa. Viruksen leviämisen uhka on silloin todellinen.

Jukka Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/tietoturva-jo-kansalaistaito/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria kesäkuu 14, 2011
  • liveJulkaistut artikkelit 148

Julkaisu Kommentti