• Category Kategoria Kustantamot
  • Comment Kommentit 0
  • View Katselukertoja 1182

Vaikka Suomessa on säilynyt monia upeita keskiaikaisia harmaakivikirkkoja huolimatta luonnon ja ihmisen oman toiminnan vaikutuksesta, lienee vanhoista keskiaikaista kirkoista kuitenkin Tyrvään Pyhän Olavin kirkko eli Tyrvään vanha kirkko niistä kaikkien tunnetuin. Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on noin vuosina 1506–1516 rakennettu myöhäiskeskiaikainen harmaakivikirkko Tyrvään Sastamalassa.  Kirkko sijaitsee Vanhankirkonniemellä, ikiaikaisessa maisemassa, yksinäisenä kuin kukkulan huipulla. Suurelle yleisölle Tyrvään vanha kirkko tuli tunnetuksi kirkon katon paanutalkoiden jälkeen roihunneesta tuhopoltosta vuonna 1997 ja tuhopolton jälkeen kirkon talkootöillä uudelleen rakennetuista sisätiloista. Talkootöiden arvoa on lähes mahdotonta arvioida, mutta mittaamattoman arvokas se kirkon tulevaisuuden kannalta oli. Mittaamattoman arvokas oli myös se ainutlaatuinen ja hyvin säilynyt 1700-luvun interiööri, joka tuhopoltossa tuhoutui täysin. Talkootöillä rakennettiin uudestaan, vanhoja perinteitä kunnioittaen koko kirkon sisustus että sen juuri ennen tulipaloa valmistunut paanukatto. Yhteensä noin 17 000 kattopaanua veistettiin, jälleen kerran, uudelleen.

Talkootyöt kestivät kaiken kaikkiaan kuusi vuotta. Koko jälleenrakennus rahoitettiin erilaisten keräysten ja lahjoitusten turvin. Jälleenrakennuksen pyrkimyksenä oli palauttaa kirkon sisätilojen aikaisempi tunnelma mahdollisimman aidolla tavalla. Tulipalossa tuhoutuneita kirkkomaalauksia kutsuttiin toteuttamaan uudelleen taiteilijat Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen. Rauhalan ja Lavosen toteuttamat maalaukset ovat herättäneet paljon huomiota. Aiheet Lavosen ja Rauhalan maalauksissa ovat alkuperäiset ja raamatun sanomaa julistavat, mutta samaan aikaan modernit, tämän päivän ilmaisun mukaiset. Myös kirjailija Mauri Kunnaksen kirjat ovat tehneet omalta osaltaan Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa tunnetuksi. Kirjailija lahjoittikin kaikki Koiramäen joulukirkko-teoksestaan saadut tulot kirkon jälleenrakennuksen tueksi.

Jukka Artikkelin lähdehttp://artikkelisuomi.fi/tuhon-tilalle-huipputaidetta-tyrvaan-pyhan-olavin-kirkko-nousi-tuhkasta-talkootyolla/
Julkaisija

  • authorTekijä
  • writerKategoria syyskuu 9, 2011
  • liveJulkaistut artikkelit 148

Julkaisu Kommentti